Kastanjenon

UKO POST (Uilke Post)

Nederland

In juli 1954 zag Uko voor het eerst daglicht in het kleine Nederlandse stadje Meppel. In zijn laatste basisschoolklas raakte hij meer geïnteresseerd in tekenen, omdat er een project moest worden uitgevoerd voor de nationale feestdag. Dit project werd op alle basisscholen in Meppel georganiseerd. Zijn tekening werd uitgekozen om in de etalage van de plaatselijke krant te hangen. Hij was erg trots... en zo begon het...

In het jaar 1969 ging Uko met zijn vader naar het Rijksmuseum Amsterdam om de tentoonstelling Rembrandt 1696-1969 te bezoeken. (de catalogus heeft hij nog steeds als souvenir). In 1970 ging Uko naar de Dali-tentoonstelling in Rotterdam en dat was voor hem een ​​echte schok in positieve zin. Hij was zo onder de indruk van de schilderijen van Rembrandt en Dali dat hij besloot kunstschilder te worden.

Na de middelbare school bezocht hij van 1972 tot 1978 de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Een mastercollege voor vrije schilderkunst en vrije grafische kunst. Hier besloot Uko een realistische kunstschilder te worden nadat hij de eerste jaren vele stijlen had bestudeerd.

Zijn academie-docenten waren Geert Meyer, Ger Siks,Diederik Kraaijpoel, Wout Muller, Piet Pijn, Jouke Wouda, Wim van Veen en Henk Hester en natuurlijk vele anderen.

Zijn mentor en nestor in het afstudeerjaar was Geert Meijer, hij was degene die hem de vaardigheden bijbracht voor het maken van realistische kunstwerken, zoals hij die maakt.

België

Uko woont en werkt inmiddels al vele jaren (sinds 1993) als schilder in de rustige regio van de Eifel op de grens van België en Duitsland.

Regelmatig heeft hij tentoonstellingen in Nederland, België en Duitsland.

Zijn schilderstijl (kunstwerk) is realisme met een melancholische, mystieke inslag, grenzend aan het Magisch Realisme van de jaren dertig, veertig, tot op de dag van vandaag. Schilders die Uko bewondert uit deze periode zijn bijvoorbeeld Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Raoul Hynkes, Dick Ket en Carel Willink en meer.... Hij kijkt ook graag naar de realistische schilderijen van de Vlaamse Primitieven, geschilderd door Jan van Eick (gebroeders van Eick), Hans Memling, Dirk Bouts en Hugo van der Goes enzovoort....maar Uko houdt van vele vormen van kunst.

De reden waarom hij schildert zoals hij dat doet, is omdat Uko's innerlijke gevoelens worden weerspiegeld en een dieper gevoel voor het leven uitbeelden. In feite heeft het veel te maken met de kwetsbaarheid van het leven en de vanitas-gedachte: Vanitas vanitatum et omnia vanitas (bijbelboek Prediker vers 1:1-18/9:1-18)

Dat is ook de reden waarom Uko geen mooie schilderijen probeert te maken in algemene zin, maar eerder het verhaal vertelt van de kwetsbaarheid van het leven op deze aarde.

Deze emotie is op een bepaalde manier mysterieus voor hem en motiveert Uko om deze onderwerpen te schilderen. Hij wil deze gevoelens omzetten in schilderijen die iedereen herkent in zijn schoonheid....

Hij wordt tot de Noordelijke Realisten  gerekend, een Nederlandse kunststroming die zijn oorsprong vindt op de academie Minerva te Groningen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

 

 

The world is decay, life is  perception 

 

                                                                                                                                                                                                          "the universe is changing, life is what our thoughts make it".

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Democritus

Maak jouw eigen website met JouwWeb